Lykke Roser

Ellen og Hugo Lykke's Rosenplanteskole. Personlig betjening.

Rosenkataloget opdateres med langt flere roser, mere brugervenlighed og flere billeder i den kommende tid

Alba-roser

Albaroser er hvide roser. De er meget gamle og har været kendt i mange europæiske kulturer. Er sandsynligvis opstået i middelhavsområdet. De kom via romerne til Mellemeuropa. Middelalderens og renæssancens malere havde en svaghed for den fine blomst Det er sunde og kraftige planter, med smukt blågrønt løv, Blomsterne er flade og ofte tætfyldte. Albaroserne er engangsblomstrende, men har dog en længere blomstring.

Gallica-roser

Den typiske gallica rose er en lille tæt busk med spinkle skud. De fleste arter har mange torne, men de er i overvejende grad små børstetorne. Rosa gallica kaldtes oprindeligt Rosa rubra, den røde rose. Gallica roser trives bedst i fuld sol.

Damascener-roser

Den typiske damascener-rose danner en middelkraftig, lidt åben busk. Damacener- rosen er en elegant, sund og rimelig hårdfør rose. En ganske vidunderlig rosenduft er forbundet med denne gruppe roser, nogle af dem bliver brugt til fremstilling af rosenolie Damascener-roserne menes at stamme fra egnen omkring Damascus i Syrien. De blev dyrket i oldtiden og stort omfang i Romerriget. Senere menes roserne at være bragt til Europa af hjemvendte korstogsriddere.

Centifolia-roser

Centifolia-rosen danner en middelkraftig og ret åben busk.Væksten kan være overhængende og kan til tider bruge lidt opbinding. Rosa centifolia betyder 'rosen med de hundrede kronblade'. ifølge gamle kilder fandtes rosen flere hundrede år før Kristus. Om troværdigheden heraf hersker der dog stor tvivl.

Mos-roser

Navnet hentyder til de moslignende udvækster på bægerblade og blomsterstilke. Fra duftkirtler kommer der en balsamisk duft af skov og harpiks, der iblandes den skønne rosenduft. Den typiske mos-rose har middelkraftig, opret eller lidt overhængende vækst.

Kinesiske-roser

De kinesiske roser er lave og har en spinkel vækst. Sirligt løv og små blomster. Den typiske kinesiske rosenblomst får mere farve, når den står i fuld sol. Duften er svag eller mangler helt. De kan godt være lidt frostfølsomme, derfor bør de vintedækkes. Til gengæld er de kinesiske roser næsten uimodtagelige over for sygdomme. Fra omkring år 1750 kom adskillige kinesiske roser til Europa Roserne blev krydset med de europæiske roser, derved kom der flere spændende sorter til.

Bourbon-roser

Den første rose af denne gruppe opstod ca. 1817 som en naturhybrid på øen Bourbon (nu Réunion) . Bourbonroserne har ofte de gamle rosers form og charme, kombineret med de kinesiske rosers tynde, silkeagtige kronblade.

Remontant-roser

Remontant-roserne har kraftig, smal og opret vækst med stive og oprette grene. Blomsterne er ofte store, fyldte og velduftende. Efter det første blomsterflor kan et nyt stimuleres med gødskning og vanding. Remontant-roserne har deres oprindelse i portland-roser, bourbon-roser og de kinesiske roser. Franskmændende forædlede mange af roserne. De blev også populære i England. Remontant gamle -roserne danner bindeled mellem de gamle og de moderne roser.

Moschata-hybrider

Moschata-hybrider har fint blankt sundt løv. Nogle har ganske små blomster der sidder i store skærme. Andre lidt større blomster. Duften varierer fra svag til stærk. Moschata-hybriderne kan være lidt sarte over for frost.

Gigant-roser

Gigant-roser har altid små blomster, der sidder sammen i store skærme eller klaser. Blomstringstiden varer ca. 3 uger og efterfølges af små dekorative hyben. En gigantrose laver først et godt rodsystem, før den skyder i vejret. Når det så er i orden, kan den lave skud fra 2.5-4 m. på en sæson. Trives i fuld sol og i halvskygge.

Slyngroser

Beskrivelsen er på vej

Portland-roser

Portland-roserne er en gruppe af sunde og hårdføre roser. De har opret vækst med kraqftigt løv, bliver sjældent "bare" forneden. Roserne er ikke sarte over for vinterkulde, og skades kun lidt selv i en streng vinter. Portland-roserne har de gamle haverosers duft, udseende og charme Kan plantes solitært og er også god i grupper eller som hæk. Roserne remonterer rigtig godt.

bunddækkende

Beskrivelsen er på vej

Renaissance-roser

En gruppe høje, buskede roser, der er resultatet af krydsninger mellem historiske og moderne roser.

Rugosa-roser

Beskrivelsen er på vej

Arter

Beskrivelsen er på vej

Moyesii-roser

Beskrivelsen er på vej

Pimpinellifolia-roser

Beskrivelsen er på vej

Austin-roser

De engelske roser eller måske mere korrekt Ausin -roser er skabt af David Austin, der havde en vision om, at noget værdifukldt kunne skabes ved at krydse nogle af de gamle haveroser med udsøgte moderne roser. Den første rose, der blev intruduceret i 1961 var Constance Spry. Den er en krydsning mellem er gallica-rose ved navn Belle Isis og en buketrose Dainty Maid. Constance Spry er en midsommerblomstrede rose med kraftig og åben vækst. Store lyserøde og velduftende blomster.

Delbard Roser

Roserne er lavet af den franske forædler Delbard. Gruppen er opkaldt efter de franske impressionistiske malere. Storblomstrende og stribede roser i forskellige nuancer

Lykke-roser

Beskrivelsen er på vej

Æble-roser

Beskrivelsen er på vej

Buskroser

Beskrivelsen er på vej

Buketroser

Beskrivelsen er på vej

Storblomstrende roser

Beskrivelsen er på vej